3 سال دیگر در ایران انتخابات ریاست جمهوری برگزار می شود و متخصصان روابط عمومی سئو از هم اکنون باید به فکر تولید محتوا برای آن زمان باشند. در این نوشتار به سیاست های تولید محتوا در سئو پی آر می پردازیم.
سوالات اصلی در سئو پی آر این است که مردم چه چیزی را دوست دارند؟ مردم چه چیزی را جستجو می کنند؟ مردم در اینترنت چه می خواهند و چگونه به آن دست پیدا می کنند؟ ما برای آنها چه چیزی داریم؟ چه چیزی باید برای مخاطبان خود تولید کنیم که نیاز اطلاعاتی آنها را پاسخ دهیم؟ تولیدات خودمان را چگونه به آنها نشان دهیم؟ بهترین قالب ها برای نمایش آن چیست؟
بخشی از فعالیت سئو پی آر با فعالیت اسپین داکتری به معنای مثبت کلمه گره می خورد. یعنی چگونه چیزی که مردم می خواهند را تولید کنیم و در عین حال آن را به نوعی به چیزی خودمان می خواهیم پیوند دهیم تا مخاطبان در مسیری حرکت کنند که ما می خواهیم؟
روابط عمومی ها معمولا در ایران وارد این مقوله ها نمی شوند، مگر در مواردی مانند انتخابات که مساله بسیار مهم می شود و روابط عمومی ها حداکثر استفاده خود را از شیوه های اخلاقانه و غیر اخلاقانه برای کنار زدن رقیب خود به کار می برند. در واقع روابط عمومی در فضای دیجیتال نیازمند نوعی سیاست گذاری محتوایی است. سیاست گذاری که بتواند جهت گیری های مشخصی را در زمان های مختلف ارائه دهد.
تنها در این مورد یک سوال وجود دارد و آن اینکه آیا کسی که مدت 4 سال برای انتخابات او تلاش می شود، در نهایت کاندید می شود یا خیر. آیا موازنات قدرت جناح های سیاسی اجازه ورود وی را به عرصه سیاست می دهد. این گنگی در تعیین هدف کار را برای مسئولان و متخصصان روابط عمومی سئو و اسپین داکترها دشوار می کند.
سیاست گذاری های محتوایی در حوزه سئو پی آر مجموعه ای از هدف گیری ها هستند که با توجه به ذائقه مردم و در جهت رسیدن به اهداف گردانندگان آن تعیین می شوند. در واقع روابط عمومی سئو پیامی را در اختیار دارد که باید آن را دقیقا در سر جای خودش خرج کند و آن محل بسیار اهمیت دارد. بنابراین باید به چند محور در سیاستگذاری محتوایی سئو پی آر توجه شود:
1. مهلتی که برای کار وجود دارد. بهترین زمان برای کار حداکثر 8 سال است و کمترین زمان مورد نیاز حداقل 6 ماه می باشد تا استراتژی های تولید محتوا بتوانند در آن اعمال شوند.
2. شخصیت یا شخصیت هایی که قرار است برجسته شوند. نام آنها و نام هایی که احتمالا بعدا به آن خوانده می شوند یا شاید برای آن جستجو شوند.
3. شخصیت های برجسته پیرامونی و حامی جریان سیاسی که از برنامه حمایت می کنند. این مساله می تواند به اعضای گروه ها و احزاب سیاسی و گروه های فشار باز گردد.
4. منابع مالی که قرار است در طول برنامه در کنار شخص باشند. به عنوان مثال سایت تابناک برای سال ها تبلیغات دکتر محسن رضایی را بر عهده داشته است و همواره چهره ای روشنفکرانه را برای گروه خاصی هدف قرار داده و این چنین حضوری در فضای وب مستلزم هزینه های بسیار است و در کنار آن اعتبار شخص نیز افزایش پیدا می کند.
5. پیامی که قرار است منتقل شود. شما مجموعه ای از محتوا نیاز دارید که در طول زمان منتقل کنید و همه این پیام ها باید بدون نقص و نقض باشند. بنابراین برنامه ریزی برای پیام بسیار اهمیت دارد.
6. نوع کانال مورد استفاده. شاید بخواهید تنها از رسانه های اجتماعی استفاده کنید در این حالت باید جوانب را در خصوص فیلترینگ و مسائل دیگر در این حوزه مورد توجه قرار دهید.
با توجه به تمام این موارد می توانید سیاست تولید محتوای خود را با توجه به اصول سئو پی آر که در سایت شارا بسیار به آن پرداخته شده است مورد توجه قرار دهید. در واقع این سیاست ها به شما راهی را نشان می دهند که در نهایت می توانید بهره برداری بسیار خوبی از آن انجام دهید.
اما به خاطر داشته باشید که هیچ چیزی در ارتباطات تضمین شده نیست. به ویژه در مورد سئو پی آر که همه چیز به ناگهان با تغییراتی که در الگوریتم های گوگل، بینگ و یاهو اتفاق می افتد تغییر می کند. بنابراین در بسیاری از اوقات این سعی شما نیست که تعیین کننده پیروزی شما در عرصه سئو پی آر است. هرچند که به دلیل وجود دقت در سئو پی آر می توان روندها را به خوبی ارزیابی کرد و نتایج دقیق علمی از فعالیت ها ارائه کرد اما شانس در این میان حضور دارد و گاهی این حضور قطعیتی به نتایج کسب شده از سیاست گذاری محتوایی شما می دهد.
نویسنده: دکتر عادل میرشاهی (مدرس، مشاور و مجری سئو پی آر)